GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Dan varnejšega gibanja v gorah 30.6.2022

Dan varnejšega gibanja v gorah bo v plezališču Turnc pod Šmarno Goro v četrtek 30.6.2022, s pričetkom ob 17.00 uri.

Teme, ki jih bomo predstavili na dogodku so:
- nevarnostih v gorah,
- uporaba varovalnih pripomočkov na nadelanih poteh
- izbira opreme pred nakupom
- ukrepanje ob nezgodi
- praktični del

Obvezna oprema: čelada, varovalni komplet, primerna obutev

Prijave sprejemamo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Dodatne informacije so na voljo na telefonski številki 031 338 100.

Vodja dogodka, Branko Žorž

Podpornik 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reševanje ljudi v gorah in težje dostopnih terenih, poleg neprecenljive požrtvovalnosti, humanitarnosti in prostovoljstva gorskih reševalcev, na drugi strani zahteva vrhunsko usposobljenost in opremo. V letošnjem letu smo gorski reševalci do dne 22.12.2021, opravili že 613 intervencij.

Vsako leto GRZS (Gorska reševalna zveza Slovenije) izda nalepke GRS podpornik, katerih namen je zbiranje denarja v Skladu Okrešelj za otroke ponesrečenih reševalcev v akcijah in delno za usposabljanje gorskih reševalcev ter nakup opreme namenjene reševanju.

Priporočljiv prispevek donacije za nalepko je 6 EUR. Obstajata dva tipa nalepk: navadne nalepke in takšne, ki imajo lepilo na strani znaka in se nalepijo na steklo z notranje strani.
Za nalepko lahko donirate na TRR našega društva (link do podatkov) ali pa z gotovinskim plačilom (kontakt: 041 863 424 - Žiga). V primeru donacije na TRR vam nalepko pošljemo po pošti (sporočite vaš naslov z SMSom na kontaktno številko).

Podprite delo gorskih reševalcev in donirajte. Z donacijo boste postali Podpornik Gorske reševalne zveze.

Naj bo prihodnje leto uspešno, zdravo, predvsem pa varno!

 

GRS Ljubljana se vam zahvaljuje za pomoč in podporo.

OSTANI DOMA!

Obvestilo! Gorska reševalna zveza Slovenija v času epidemije odsvetuje aktivnosti v hribih, posebej v visokogorju, kjer je večja možnost poškodb, saj so razmere v gorah še vedno zelo zahtevne in nevarne. V času epidemije, ko medicinsko osebje in civilna zaščita, deluje na meji zmogljivosti, lahko gorske nesreče še dodatno obremenijo, že tako preobremenjen zdravstveni sistem v teh izrednih razmerah, katerim smo trenutno priča v državi.
V primeru gorske nesreče in reševanja s helikopterjem, če bo helikopter sploh na voljo, bo transport ponesrečenca v primeru suma na okužbo s COVID19, težko izvedljiv, saj se je potrebno zavedati, da piloti nimajo zaščitne obleke in je pri svojem delu ne morejo uporabljati. Tudi gorski reševalci zelo težko pri samem reševanju nosimo zaščitna oblačila, saj nas ovirajo pri reševanju v zahtevnem gorskem terenu.

Vse državljane zato pozivamo k odgovornemu izbiranju ciljev gibanja na svežem zraku.V danih razmerah stopimo skupaj in ravnajmo odgovorno!

Dana varnejšega gibanja v gorah v zimskih razmerah

V soboto 9. novembra 2019 smo v sodelovanju s Športno zvezo Ljubljana in Policijsko akademijo v Tacnu organizirali tradicionalni dogodek “Dan varnejšega gibanja v gorah v zimskih razmerah”, ki je bil tudi tokrat namenjen izobraževanju obiskovalcev gora, preventivnih ukrepih posameznika, pravilni uporabi tehničnih pripomočkov, o nevarnosti pred plazom, uporabo plazovne žolne, prvi pomoči s poudarkom na podhladitvi ter terenskemu prikazu in izobraževanju iskanja ponesrečenega s plazovno žolno, kot tudi o praktičnem prikazu uporabe derez in cepina.

Predavanje je potekalo v Policijski akademiji v Tacnu, za kar se jim še enkrat zahvaljujemo.

Veseli smo, da se je tudi letošnjega dogodka udeležilo veliko število obiskovalcev - letos kar 88 iz vse Slovenije, sicer največ iz Ljubljane, vsekakor pa obstaja veliko zanimanje tudi po ostalih regijah. Udeleženci so imeli različne nivoje znanja – na dogodku so bili tako prisotno tako aktivni alpinisti, turni smučarji kot začetniki, ki so na dogodku prvič prišli v stik z izobraževanjem o gibanju v gorah pozimi. Vsebina predavanj in delavnic je bila prilagojena vsem skupinam znanja zato lahko brez težav rečemo, da se je vsak udeleženec naučil nekaj novega ali pa vsaj obnovil že pridobljeno znanje.

Dan varnejšega gibanja, 9.11.2019

Spoštovani, 

Vsa prosta mesta za tečaj so zapolnjena. V bližji prihodnosti bo še ena izvedba tega tečaja. Spremljajte našo spletno stran kjer bodo objavljene vse podrobnosti.

Hvala za razumevanje!

Dan varnejšega gibanja v gorah v zimskih razmerah-turno smučanje, Ljubelj

V torek, 5.marca 2019 smo imeli v okviru športne zveze Ljubljana na Ljubelju »dan varne hoje v zimskih razmerah«, Tema je bila turno smučanje.
16 sodelujočih smo razdelili na štiri delovne točke in jih po slabe pol ure na vsaki točki rotirali.
Točke so bile:
1. oprema za TS, osnove gibanja in vzpenjanja glede na pobočje, pogoste napake in reševanje le- teh.
2. sestava in prerezi snega, ugotavljanje plazovitosti snega.
3. hoja in gibanje z derezami, ustavljanje s cepinom.
4. iskanje z žolnami.

V razpisu je bilo v planu tudi kratek (pol ure) vzpon s smučmi in smučanje, tega zaradi pomanjkanja snega nismo mogli izvesti. Kljub temu smo po najboljših močeh slušateljem omogočili seznanitev z osnovami turno - smučarskega gibanja in reševanju težav, ki ob tem lahko nastanejo.

Sodelovali so štirje inštruktorji postaje GRS Ljubljana

Ljubljana, 14.03.2019                                                        vodja akcije; Janez Javoršek

Dežurstvo na Teku na Šmarno goro

V soboto 6. oktobra 2018 je ekipa GRS Ljubljana dežurala na Teku na Šmarno goro. To je bil letošnji finale Svetovnega pokala v gorskih tekih, zato se je s štarta pognala zelo močna mednarodna konkurenca. Odlično pripravljeni tekači so zanesljivo opravili tudi z zahtevnimi spusti, zato reševalci nismo imeli težkega dela. Na cilju smo oskrbeli samo tekmovalko, ki je utrpela nekaj odrgnin zaradi padca, vendar je kljub temu pritekla do cilja.