GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Dan varnejšega gibanja v gorah v zimskih razmerah, Tacen 2017

DVGZ2017_15V soboto 25.11.2017 smo v sodelovanju s Športno zvezo Ljubljana izvedli dogodek Dan varne hoje v gore v zimskem času s čimer želimo doprinesti k preventivnemu izobraževanju o varnosti v gorah. Že v času zbiranja spletnih prijav je bilo slutiti, da je zanimanje za tovrstne dogodke vsako leto večje, vseeno pa smo bili presenečeni nad številom obiskovalcev iz vse Slovenije, ki so se zbrali v avditoriju Policijske akademije v Tacnu, ki nam je omogočila izvajanje programa v njenih prostorih.

Uvodni predstavitvi naše postaje in delu GRZS smo namenili le nekaj uvodnih minut, nato pa so besedo dobili aktivni inštruktorji društva GRS Ljubljana, ki imajo za sabo dosti let izkušenj, tako v alpinizmu kot reševanju in so aktivni tudi na ravni Gorske reševalne zveze Slovenije in ne zgolj našega društva.
Dopoldanski del smo posvetili teoretičnem delu, v katerem smo se najprej osredotočili na predstavitev prve pomoči v zimskem času s poudarkom na ozeblinah. Ker je v Sloveniji veliko lokacij že opremljenih z defibrialatorji smo udeležne tečaja seznanili rokovanju z njimi. Sledilo je predavanje o opremi in uporabi osebne opreme, ki jo mora v zimskem času imeti vsak obiskovalec gora, ter jim svetovali, na kaj morajo biti pozorni pri nakupu. Po kratkem odmoru je sledilo predavanje o turnem oziroma alpinističnem smučanju.

V drugem sklopu teoretičnega dela smo spoznavali teorijo o snegu in njegovih lastnostih, kako se snežna podlaga "obnaša" na različnih nakloninah in ekspozicijah površja ter kako nanjo vpliva veter. To znanje bi moral imeti vsak obiskovalec, saj se lahko le na podlagi tega ustrezno odločitvi za obisk gora in prilagoditvi svojega gibanja po zasneženem območju. Največjo nevarnost pri obisku gora v zimskem času predstavljajo namreč ravno snežni plazovi, ki lahko zasujejo vsakogar, saj ni nujno, da jih sprožimo le z lastnim gibanjem, vsekakor pa lahko nevarnost zmanjšamo, če poznamo pravilne tehnike hoje in se izogibamo strmejših pobočij. Pri stopnjah nevarnosti se ne poslužujemo zgolj podatkov ARSO, temveč terenske teste snežne podlage izvajamo tudi pred začetkom ture oz. Večkrat v primeru dinamičnega spreminjanja površinskih oblik, saj se mestoma razmere zelo spreminjajo. Eno izmed osnovnih pravil obiska v zimskem času je obvezna uporaba t.i. lavinskega trojčka, ki je obvezen tako za pohodnike, alpiniste in turne/alpinistične smučarje. Trojček sestavljajo lavinska sonda, lopata in lavinska žolna. Kot v vseh predstavitvah smo se tudi tu osredotočili na ozaveščanje obiskovalcev, saj smo najprej predstavili, kako deluje digitalna lavinska žolna, kako je sestavljena ter kako z njo pravilno ravnati, saj v primeru zasutja nimamo časa za učenje rokovanja z njo, naš uspeh pa je odvisen predvsem od uporabe pravilnih tehnik. Z lavinsko žolno namreč rešujejo soudeleženci, saj se možnosti preživetja zasutega drastično zmanjšajo po 15 minutah od zasutja. Vse teme so bile nazorno predstavljene tudi z uporabo video vsebin.

Popoldne smo se iz avditorija Policijske akademije preselili na prosto, saj smo popoldanski del namenili praktičnemu spoznavanju predstavljene opreme in tehnik. V manjših skupinah, ki so krožile med delovišči so obiskovalci spoznali tehnike pravilne hoje ter pravilne uporabe derez in cepina. Po praktičnem delu smo dogodek zaključili z mislijo, da mora biti vsak obiskovalec gora pozoren pri nakupu lastne opreme, biti toliko odgovoren, da se jo nauči pravilno uporabljati in naj ne pozabijo na pomembnost tovariške pomoči, ki velikokrat odloča o tem, ali gorski reševalci sploh imamo možnost reševanja življenja.

Branko Žorž