GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Dan varnejšega gibanja v zimskih razmerah – turno smučanje, Polhov Gradec 2018

DVGZ-TS_03.2018_3V soboto 3.3..2018 smo v sodelovanju s Športno zvezo Ljubljana izvedli dogodek Dan varne hoje v gore v zimskih razmerah – turno smučanje. S tem želimo doprinesti k preventivnemu izobraževanju o varnosti v gorah.

Zjutraj smo se zbrali na parkirišču gostilne Pratkar v Polhovem Gradcu in se na to odpeljali do Izletniške kmetije Pr Mehačk, Klemna Setnikarja nad Polhovim Gradcem. Tu smo najprej udeležencem predstavili obvezno zimsko opremo za turno smučanje ter kako se uporablja glede na zimske razmere. V glavnem so vsi imeli že turno smučarsko opremo, zato smo se tu tudi pripravili kot bi šli na turo. Preverili delovanje lavinskih žoln ter se odpravili višje nad cerkev Sv. Uršule.

Med vzpenjanjem smo prikazali tehniko vzpenjanja na smučeh, izbira smučine glede na težavnost terena, izbira smeri , zavoj in obrat. Nad cerkvijo Sv. Uršule, kjer se naklonina terena poveča, smo naredili pregled snežne odeje, prikaz CT in ECT metode ter Norveške metode in prekomentirali ugotovitve

Po ugotavljanju stabilnosti snežne odeje smo prikazali delo z žolno in reševanje zasutih v plazu, iskanje s plazovno žolno in sondo izkopavanje zasutega ter prva pomoč.
Metodo in tehnike iskanje z žolno smo opravili v dveh skupinah, da je bilo delo res prikazano nazorno in za udeležence dovolj časa za iskanje in sondiranje.

Ostalo pa smo predavali in pokazali vsem skupaj
-Izkopavanje zasutega pod snežnim plazom z praktičnim izkopavanjem s pomočjo udeležencev
-Pravilna raba derez in cepina ter kako z njimi hodimo pozimi v gorah
-Ustavljanje s cepinom v primeru zdrsa
-Kako se izbere način smučanja, če je več udeležencev glede na nevarnost terena in tehniko smučanja smo razložili pred spustom proti Izletniški kmetiji Pr Mehačk Klemena Setnikarja in tudi med samim spustom.

Dogodek smo zaključili pri Izletniški kmetiji Pr Mehačk.
Tečaja se je udeležilo 9 udeležencev iz širšega območja Ljubljane. Bilo je prijavljenih še več udeležencev a zaradi obveznostim jim ni uspelo priti.
Nekateri udeleženci so vsebine tečaja že dobro poznali in so imeli tudi že vso opremo in znanje, ki so ga dopolnili, nekateri pa so se s to zvrstjo gorništva srečali prvič.
Inštruktorji GRS Ljubljana smo udeležencem tečaja nudili potrebno znanje za turno smuko, ki so ga tečajniki s svojim praktičnim delom tudi utrdili ter tako doprinesli k preventivnemu delu, ki je tudi eno izmed poslanstev Gorske reševalne zveze Slovenije.

 

Sodelujoči GRS LJ : inštruktor Roman Robas
                               inštruktor Miha Peternel
Vodja Tečaja:          inštruktor Igor Krevelj

Foto: Miha Peternel, Igor Krevelj