GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Vaja zimske tehnike reševanja na Sviščakih

Vaja Sviscaki_3V soboto desetega marca smo imeli člani GRS Ljubljana licenčno vajo reševanja iz zimske tehnike reševanja GRZS.

Vajo smo izvedli na področju reševalne skupine Ilirska Bistrice v okolici Sviščakov pod Snežnikom.

Namen vaje je bil utrjevanje in pregled doseženega tehničnega znanja, telesne in psihične pripravljenosti za intervencije, ki se zahteva za zimsko reševanje v plazu in na težko dostopnem terenu.

Pri domu na Sviščakih smo se zbrali in razdelili po delovnih skupinah, razdelili opremo, se dogovorili kje v okolici Sviščakov bomo vajo izvedli in pred odhodom opravili dvosmerni test žoln.

Ena skupina je začela na štafetnem spustu s sanmi akia. Sledilo je sestavljanje akia in izdelava sidrišč za spust. Poudarek je bil na sidriščih v snegu in na trdnih razčlembah v steni, drevesih ali ruševju za pritrdilne točke. To delolvno točko sta vodila inštruktorja Janez Javoršek in Jože Celestina.

Druga skupina se je zaradi obsežnosti tem razdelila v dve skupini. En del skupine je ugotavljala stabilnost snežne odeje. Izvajali so snežni prerez in izvajali CT in ECT metodo ter prikaz izkopavanja zasutega v plazu. Pri tej vaji je bil inštruktor Miha Peternel.

Drugi del skupine pa je iskala v plazu zasute s pomočjo žoln in sondiranja, kjer je bil scenarij realno zahteven in je bilo res potrebno biti pozoren pri delu z žolno in sondiranjem, saj sta imela dva žolno, eden pa je bil brez žolne in je bilo potrebno hitro iskanje z žolno in takojšnjo izvajanje hitrega pregleda plazovine na kritičnih mestih, kjer obstaja velika verjetnost, da je zasuti obstal. V tem primeru so zabadali sondo od položaja vertikalno do pravokotno na površino plazovine glede na okoliščine, vbodi sonde so naključni, globina sondiranja pa je bila odvisna od mesta sondiranja. To vajo sta vodila inštruktorja Peter Zupančič in Roman Robas.

Ko smo ta del vaje naredili sta se skupini zamenjali.

Na koncu ko sta obe skupini končali, smo se vsi zbrali in nam je vodnik reševalnega psa in reševalec GRS, Janez Toni predstavil delo s psom in tudi praktično, s psičko Aiko, izvedel iskanje pogrešane osebe zasute v plazu. V ta namen smo v sneg zakopali prostovoljca tako, da se na površini snega ni nič videlo in sicer tako, da Janez in Aika nista vedela kje je zasuti. A psička Aika je našega prostovoljca našla tako hitro, da smo ostali brez besed – Bravo!

Po tej točki smo se seznanili še s t.i. slalom sondiranjem, katerega nam je nazorno prikazal inštruktor Miha Peternel.

Na koncu še pospravljanje in analiza, kjer smo prekomentirali delo po točkah in bili enotni, da je vaja v celoti uspela. Odpravili smo se v Dom na Sviščakih, kjer smo se ob dobri hrani še malo podružili, da se je vaja lepo zaključila.

Na koncu bi se rad zahvalil vsem prisotnim članom in članicam ter inštruktorjem, saj brez vas vaja ne bi tako lepo uspela.

Vodja vaje Igor Krevelj
Foto Igor Krevelj