GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

Vaja iz letne tehnike reševanja

Na sončno soboto, 13.6. smo imeli reševalci GRS Ljubljana vajo iz letne tehnike v plezališču Turnc pod Šmarno Goro.

Vaja je potekala na dveh glavnih točkah – na Orlovih glavah in v plezališču Garderoba. Na Orlovih glavah so vsebine vaje obsegale izdelavo vrvne ograje, za varen pristop reševalcev po izpostavljenem terenu do delovišča, izdelavo dveh sidrišč za spust reševalca z nosili ter tipizirano reševalno tehniko (spust in prehod v dvig reševalca z nosili). Na drugi točki, v plezališču Garderoba, pa je potekalo »žimarjenje« (žargonski izraz za samostojno vzpenjanje po pritrjeni vrvi), prehod preko vmesne fiksne točke in nato še spust po vrvi.

Vmes nam je vajo prekinil poziv na intervencijo, kar smo glede na sončen dan tudi lahko pričakovali. Akcija je bila hitro zaključena, tako da so se reševalci, ki so odhiteli na intervencijo, pravočasno vrnili in dokončali vajo.

Na splošno je bilo vzdušje med člani prijetno in sproščeno, a hkrati disciplinirano. Seveda nismo pozabili na varnost pri vseh manevrih – previdnost, preudarnost in primerno samovarovanje na izpostavljenih delih. Manevri in delo so potekalo gladko in brez zapletov, s čimer smo zelo zadovoljni, kar kaže na visoko raven usposobljenosti in pripravljenost na »tazaresne« okoliščine. Videlo se je, da smo člani takšne vadbene aktivnosti po mesecih premora precej pogrešali. Vajo smo uspešno zaključili ob 14h.


Vodja vaje: Jože Celestina