GRS Ljubljana

Font Size

Cpanel

France Zupan (1929 - 2019)

france zupan

Rojen je bil v Ljubljani leta 1929. Kmalu po drugi svetovni vojni, leta 1946, je spoznal privlačnost navpičnih gorskih sten in se preizkusil v plezanju, najprej v Kamniških in Julijskih Alpah, kmalu pa tudi v sosednjih avstrijskih in italijanskih gorah. V tistih časih so bile to prave alpinistične odprave.

Preplezal je nekaj prvenstvenih smeri, smer Zupan-Belač v Šitah še danes visoko kotira, ravno tako Zupanova v Koglu. Z Radom Kočevarjem sta v dveh dneh brez bivak opreme, takrat je plezalci še niso poznali oz. imeli, 28/29 februarja 1949 preplezala Jugov steber v Triglavski Steni.

Vključil se je v delo Gorske reševalne službe in bil član Postaje GRS Ljubljana, pozneje pa jo je kot njen načelnik dolga leta vodil in na tečajih skrbel za vzgojo mlajših gorskih reševalcev. Ob dramatičnem zimskem vzponu treh alpinistov v Severni steni Triglava leta 1968, ki se je kljub večdnevnemu sneženju srečno končal, je uspešno vodil reševalno akcijo in koordiniral delo reševalnih skupin na različnih krajih. Njegova je ideja in določitev trase teka na Krim za gorske reševalce in alpiniste, ki ga bo letos že 22-ič organizirala naša postaja GRS Ljubljana. Gorska reševalna zveza Slovenije je 2009 imenovala Franceta Zupana za častnega člana GRZS.

Bil je gorski vodnik. V amaterski dobi slovenskega gorskega vodništva po drugi svetovni vojni mu je med prvimi uspelo vodenje tujih turistov na Grossglockner. Več let je sodeloval pri vodenju večjih skupin na Triglav in ostale vrhove naših Alp. Bil je pobudnik, organizator in vodnik mnogih turnih smukov pod okriljem Planinske zveze Slovenije. Planincem je odkrival čar zimskega pohodništva in jih seznanjal z varnim obiskovanjem zasneženih gora.

Po letu 1980 je s soplezalci organiziral vsakoletna srečanja alpinistov veteranov. Ta skupina alpinistov in alpinistk nad 65 let, je že nekaj let v sestavi Komisije za alpinizem pri Planinski zvezi Slovenije.

28. april 2019

Tone Sazonov - Tonač